logo Zespół Szkół nr 6
im. M. Rataja
w Ełku
 
19-300 Ełk, ul. Kajki 4, tel.87 610-23-62
Sekretariat 7:00-15:00    Napisz do nas: zs6@elk.edu.pl
logoSzkoła w obiektywie -kliknij-  
Zapraszamy
e-Dziennik
Lista podręczników
Zasady funkcjonowania dziennika
Bieżące informacje
Do pobrania
Strona główna
Dokumenty szkoły
Kalendarium
Rekrutacja 2014/2015
Oferty pracy dla absolwentów
Pracownicy szkoły
Historia szkoły
Osiągnięcia
Realizowane projekty
Dla rodzica
Dla ucznia
Matura
Egzamin zawodowy
Kącik kulinarny
Szkoła w obiektywie
O nas w sieci
Orlik
Ważne strony
Przetargi
 
Technikum nr 4 w Zespole Szkół nr 6 im. M. Rataja
Kształcimy w zawodach:
cukiernik
KUCHARZ
piekarz










Technikum nr 4 Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 8 Internat

Zawód kucharz składa się z jednej kwalifikacji:

  • T.6. Sporządzanie potraw i napojów

ABC kucharza, czyli czego nauczysz się w naszej szkole:

  1. obsługiwać najnowszy sprzęt i urządzenia gastronomiczne, w tym piec konwekcyjno-parowy, sterylizator, krajalnicę, grill lawowy, dowiesz się do czego służy salamander i płuczko - obieraczka;

  2. poznasz zasady przechowywania żywności;

  3. sporządzać potrawy, które w ciekawy i nowoczesny sposób ułożysz na talerzu;

  4. eksperymentować kulinarnie łącząc w potrawach różne smaki i kolory;

  5. dekorować potrawy i napoje.

Absolwent zawodu kucharz może być zatrudniony przez wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze prowadzące działalność gastronomiczną, takie jak: restauracje i inne zakłady gastronomiczne. Ponadto może prowadzić własną działalność gospodarczą na rzecz zakładów gastronomicznych i indywidualnych zleceniodawców. Zewnętrzny egzamin zawodowy dla zawodu kucharz jest przeprowadzany na terenie szkoły, a uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie honorują kraje UE.



Szkolny Plan Nauczania


Zobacz jakich przedmiotów i w jakim wymiarze godzin będziesz się uczyć

Aby pobrać dokument kliknij: Szkolny Plan Nauczania

 
>
| | | | |