logo Zespół Szkół nr 6
im. M. Rataja
w Ełku
 
19-300 Ełk, ul. Kajki 4, tel.87 610-23-62
Sekretariat 7:00-15:00    Napisz do nas: zs6@elk.edu.pl
logo Szkoła w obiektywie -kliknij-  
Strona główna
      
Poradnik interesanta
Orlik
Usługi noclegowe
Wynajem pomieszczeń
i powierzchni reklamowych
Przetargi
REKRUTACJA 2016/2017
Pracownicy szkoły
Dokumenty szkoły
e-Dziennik
Lista podręczników
Zasady funkcjonowania dziennika
Dla rodzica
Dla ucznia
Samorząd
Do pobrania
Matura
Egzamin zawodowy
Kalendarium
Historia szkoły
Osiągnięcia
Realizowane projekty
Szkoła w obiektywie
Gazetka szkolna
Blog edukacyjny
Kącik kulinarny
"Edukacja Globalna"
Partnerzy szkoły
Oferty staży zawodowych
Ważne strony
 
Technikum nr 4 w Zespole Szkół nr 6 im. M. Rataja
Kształcimy w zawodach:
cukiernik
KUCHARZ










Technikum nr 4 Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 8 Internat

Zawód kucharz składa się z jednej kwalifikacji:

  • T.6. Sporządzanie potraw i napojów

ABC kucharza, czyli czego nauczysz się w naszej szkole:

  1. sporządzać potrawy kuchni polskiej, w tym kuchni regionalnych i innych narodów, które w ciekawy i nowoczesny sposób ułożysz na talerzu,

  2. eksperymentować kulinarnie łącząc w potrawach różne smaki i kolory,

  3. garnirować potrawy i napoje,

  4. obsługiwać najnowszy sprzęt i urządzenia gastronomiczne, w tym piec konwekcyjno-parowy, sterylizator, krajalnicę, grill lawowy, dowiesz się do czego służy salamander.

Absolwent zawodu kucharz może być zatrudniony przez wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze prowadzące działalność gastronomiczną, takie jak: restauracje i inne zakłady gastronomiczne. Ponadto może prowadzić własną działalność gospodarczą na rzecz zakładów gastronomicznych i indywidualnych zleceniodawców. Zewnętrzny egzamin zawodowy dla zawodu kucharz jest przeprowadzany na terenie szkoły, a uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie honorują kraje UE.



Szkolny Plan Nauczania


Zobacz jakich przedmiotów i w jakim wymiarze godzin będziesz się uczyć

Aby pobrać dokument kliknij: Szkolny Plan Nauczania

 
>
| | | | |